Wanneer is een warmtepomp rendabel?
Als vuistregel geldt dat wanneer je jaarlijks meer dan 750 m3 gas verbruikt een warmtepomp rendabel is. Dit is uitgaande ven toepassing van een lucht-water warmtepomp. Een lucht-lucht warmtepomp (Airco) is ook bij een geringer gasverbruik al rendabel.
Het warmteafgiftesysteem verspreidt de warmte in de woning. Denk hierbij aan de radiatoren, convectoren of vloer- en wandverwarming. Het warmteafgiftesysteem in huis vormt samen met de isolatie van de woning en de warmtepomp een systeem waarvan de onderdelen op elkaar moeten zijn afgestemd. Hoe beter de isolatie, hoe kleiner het afgiftesysteem kan zijn of hoe lager de temperatuur van het water wat daar doorheen gaat kan zijn. En hoe kleiner de warmtepomp kan zijn. Zo geldt ook: hoe beter het afgiftesysteem, hoe lager de temperatuur van het water kan zijn bij gelijkblijvende isolatie. Aangezien warmtepompen die warmte afgeven via water efficiënter zijn bij een lagere watertemperatuur loont het de moeite om te bezien of het warmte afgiftesysteem in huis verbeterd moet of kan worden. Dat kan bijvoorbeeld door:
• Boosters te plaatsen
Boosters zijn kleine ventilatoren die onder of op de radiatoren of convectoren worden geplaatst. Ze zorgen voor extra luchtstroming langs het verwarmingselement. Zo’n booster zorgt ervoor dat de ruimte sneller wordt verwarmd en verhoogt het comfort.
• Het huidige afgiftesysteem te vervangen
Vervang de huidige radiatoren en convectoren door grotere, of kies voor speciale lage temperatuur verwarming of vloerverwarming.
• Het afgiftesysteem uit te breiden
Vergroot het afgiftevermogen door extra radiatoren, convectoren of vloer- en wandverwarming te plaatsen.
• Het verwarmingssysteem waterzijdig te laten inregelen
Bij een slecht ingeregeld verwarmingssysteem worden de verwarmingselementen, zoals radiatoren, het dichts bij de cv-ketel het snelst warm. De elementen verderop in het systeem worden later of onvoldoende warm om de ruimte op temperatuur te brengen. Ook staat de cv-ketel vaak verkeerd ingesteld. Bij een waterzijdig ingeregeld systeem worden alle verwarmingselementen even snel warm en staat de cv-ketel goed afgesteld.
Benodigde onderdelen, hun afmetingen en plaatsing
Hieronder staan verschillende onderdelen van warmtepompsystemen en hun typische maten.
- Binnenunit (water)
Alle warmtepompen die binnenshuis water als medium gebruiken hebben een binnenunit waar de warmte die ven buiten gehaald is wordt overgedragen aan het afgiftesysteem in huis. De afmetingen van deze units zijn ongeveer: 1,0 x 0,6 x 0,4 meter (l x b x h)
Dit met uitzondering van de eerdergenoemde monoblocks - Buffervat
Afhankelijk van de specifieke situatie is bij een systeem wat water gebruikt om de warmte binnenshuis af te geven meestal een een buffervat nodig. De afmetingen van een buffervat zijn: diameter 0,5-0,7 meter en hoogte 1,0-1,5 meter - Boiler
Bij een all electric warmtepomp systemen (wanneer er dus geen cv ketel is om het tapwater te verwarmen) hoort ook een boiler. Afmetingen: diameter 0,5-0,8 meter en hoogte ongeveer 1,5 meter. Deze wordt normaal gesproken verwarmd door de warmtepomp die ook de woning verwarmd. - Binnenunit (lucht)
Binnenunits van lucht-lucht warmtepompen (airco’s) zijn er in verschillende uitvoeringen. Zo zijn er wandmodellen, vloermodellen(laag op de wand) en plafondmodellen. De lucht-lucht warmtepompen leveren warmte aan de lucht door middel van een ventilator. Het is belangrijk om hierover goed advies in te winnen om hinderlijke luchtstromingen in de woning te voorkomen. - Buitenunit
Voor warmtepompen die hun warmte uit de buitenlucht halen is een buitenunit nodig (afmeting: 0,8 x 0,8 x 0,4 meter). Deze kan op de grond, op het dak of aan de muur van de woning worden bevestigd. Hierbij is het onder andere van belang een plek te kiezen waar zowel jij als je buren geen last hebben van het geluid van de buitenunit. (zieook: Geluid warmtepomp: zo voorkom je overlast.) - Water-water warmtepomp
Een water/water warmtepomp heeft geen buitenunit, want deze haalt de energie niet uit de lucht maar uit de bodem door middel van één of twee bronnen. De binnenunit heeft ongeveer dezelfde afmetingen als de binnenunit van een lucht-water warmtepomp.